Repertuar DKF „Ósemka”

  

GRUDZIEŃ 2017

 

21.12.2017, godz. 19:00 - Młynarski. Piosenka finałowa

Reżyseria: Alicja Albrecht

Kategoria: dokumentalny

Rok produkcji: 2017

Czas trwania: 90 minut

 

„Piosenka to jest taki drobny twór, który może sprowokować do myślenia, ale niestety nie jest w stanie go zastąpić” – Wojciech Młynarski

Film jest przede wszystkim ostatnim bardzo osobistym, szczerym wywiadem z Wojciechem Młynarskim. Reżyserką filmu jest Alicja Albrecht, dla której było to drugie filmowe spotkanie z Młynarskim.

Nieznane dotąd archiwalia, fotografie, teledyski, niektóre powstałe specjalnie na potrzeby filmu, przypominają najpiękniejsze jego piosenki. Film dopełnia ponad 30 wypowiedzi najbliższych przyjaciół, między innymi: Janusza Gajosa, Janusza Głowackiego, Jerzego Derfla, Janusza Senta, Włodzimierza Korcza, Ewy Bem, Janusza Stokłosy, Ireny Santor, Michała Bajora, Magdy Zawadzkiej, Krystyny Jandy, rodziny i tych, którzy z nim tworzyli i dla których tworzył: wybitni kompozytorzy, aktorzy, piosenkarze. Te niezwykle uczciwe opowieści o Wojtku zbudowały portret niezwykłego artysty, ale też człowieka z wyraźnym pęknięciem, zmagającego się z ludzkimi słabościami.

Zwiastun filmu

28.12.2017, godz. 19:00 - Kobieta z lodu

Reżyseria: Bohdan Sláma

Scenariusz: Bohdan Sláma

Obsada: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek

Zdjęcia: Diviš Marek

Producenci: Czechy

Gatunek: Komediodramat

Rok produkcji: 2017

Czas trwania: 106 min

Tytuł oryginalny: Baba z ledu

 

Po raz pierwszy bohaterami filmu Slámy są ludzie starsi, a Kronerová i Nový odpłacają się twórcy rewelacyjnymi kreacjami, które wymagają od nich zaangażowania zarówno swoich dusz, jak i ciał.

Zdobywca nagrody jury na MFF Tribeca 2017 to błyskotliwa i oryginalna komedia romantyczna z życia ludzkich morsów...

 

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza. Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, przed kobietą otwiera się nagle zupełnie nowy świat. Brona przyjmuje Hanę do swojego zespołu morsów, a ona stopniowo uczy się pokonać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać...

 

NAGRODY I FESTIWALE:

2017 - czeski kandydat do OSCARA 2018 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Tribeca – nagroda Jury za najlepszy scenariusz

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy na Sachalinie – najlepsza aktorka (nagroda dla Zuzany Krónerovej), konkurs główny

2017 – Lubuskie Lato Filmowe – konkurs główny

 

SYLWETKA REŻYSERA:

Bohdan Sláma - urodził się w 1967 roku w Opawie. Jest absolwentem praskiej szkoły filmowej FAMU. Swoją przygodę z kinem rozpoczął w roku 1992 jako asystent Věry Chytilovej przy filmie "Spadek albo Odpieprzciesięgutntag". W tym samym roku nakręcił debiutanckie krótkie „Stvanice”. Pierwszym pełnometrażowym filmem Slámy była tragikomedia „Dzikie pszczoły” (2001), nagradzana m.in. na festiwalach w San Francisco, Rotterdamie i Warszawie. Wiele wyróżnień na świecie i w rodzimym kraju twórcy zdobyło także „Szczęście” (2005), uhonorowane m.in. Czeskim Lwem za reżyserię oraz Złotą Muszlą na festiwalu w San Sebastian. Kolejne ambitne komedie i dramaty ugruntowały pozycję Slámy jako jednego z najciekawszych współczesnych czeskich reżyserów.

 

Filmografia:

2017 Kobieta z lodu / Bába z ledu

2014 Kancelár Blaník (tv)

2014 Zivot a doba soudce A. K. (tv)

2014 Nevinné lzi (tv)

2012 Błękitny tygrys / Modrý tygr

2012 Cztery słońca / Ctyri slunce

2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel

2005 Szczęście / Stestí

2002 Radhost

2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely

1997 Akáty bílé

1992 Stvanice (kr.m.)

Zwiastun filmu

(Opisy filmów na podstawie materiałów promocyjnych dystrybutora)

 

Seanse filmowe organizowane przez Dyskusyjny Klub Filmowy „Ósemka” odbywają się we włocławskim Multikinie. Cena biletu wynosi 12 zł. 

 

Dodatkowe informacje